“Arval Mobility Observatory’nin 2022 yılı Mobilite ve Filo Barometresi” araştırma sonuçları açıklandı. 2022 Filo Barometresi, şirket filolarının büyüklüklerinin ve operasyonel kiralama tercihlerinin genel olarak artış eğiliminde olduğunu ortaya koydu. Rapor sonuçları, firmaların alternatif mobilite çözümlerine mevcut eğilimlerini doğrularken; şirketlerin filolarında Toplam Sahip Olma Maliyetini (TSM) ve güvenliği artırmak için telematik kullanımına yöneldiklerine işaret ediyor. Rapora göre; Türkiye genelinde şarj istasyonlarının artacağı beklentisiyle elektrikli araçlara geçiş hızının yükseleceği öngörülüyor.
Yüzde 94’ü filolarını koruyacak
Toplam 26 ülkeden karar verici üst düzey şirket yöneticilerinin katıldığı anket sonucuna göre, şirketlerin yüzde 94’ü filoların önümüzdeki üç yıl içinde sabit kalacağını ya da büyüyeceğini öngörürken, Türkiye’de bu oran yüzde 89 ile buna yakın takipte bir seviyede gerçekleşti. Türkiye’de filoların büyüyeceğini öngören şirketlerin yüzde 65’i işlerini büyüteceklerini ve bu nedenle daha fazla şirket aracına ihtiyaç duyacaklarını düşünürken, yüzde 37’si şirket araçlarını kalifiye personelin işe alımı ve elde tutulması için önemli bir unsur olarak görüyor. Yüzde 28’i ise önceden şirket aracı kullanmayan çalışanlarına da şirket aracı tahsis etmeyi planlıyor.
Filolarda operasyonel kiralama artıyor
Araştırmaya katılan şirketlerin üçte birinden fazlası (Yüzde 41)i, filo yönetimi finansmanı için operasyonel kiralama modeline geçmeyi ya da finansman modelinde operasyonel kiralamanın ağırlığını artırmayı planlıyor. Operasyonel kiralama için öngörülen artış eğilimi, Covid-19 öncesinde gözlemlenen seviyelerle paralel doğrultuda olduğu dikkat çekerken, Covid-19 salgını ve ardından yaşanan çip sıkıntısı sebebi ile filo araçlarının kullanım sürelerinin uzamasına neden olmuş ve şirketler, filoları için sözleşme sürelerini uzatmıştı. Bu durum, son aylarda sektörde gözlenen nispeten düşük büyüme oranlarına yol açmakla birlikte, bu durum geçici olarak değerlendiriliyor.