Türkiye’de 2018’e kadar son 10 yılda çift haneli büyüyen operasyonel kiralama Sektörü son iki yıldır daralmaya girmişti. Faizlerin gerilemesi ve kurdaki hareketliliğin sona ermesiyle 2020’de uzun dönem kiralamada yüzde 5-7 arasında büyüme öngörülüyor. Bu da ülkemizde kiralanan yaklaşık 270 bin aracın çoğalacağı anlamına geliyor. Geçen yıl TL kontrat zorunluluğu ile birlikte faizlerin çok yüksek olması özellikle hafif ticari araçların kiralanmasında en büyük engel teşkil ediyordu. Bu yıl faizlerin makul seviyelere gelmesiyle hafif ticari araç kiralamalarında büyüme bekleniyor.
Talep çok araç yok
Şirketler tekrar araç kiralama iştahına geçerken bu kez de piyasada sıfır km araç sıkıntısı yaşanmakta. Birçok filo kiralama şirketi distribütör veya üreticilerden istediği araçları temin edemiyor. Yılın ilk ayları sınırlı araç alabilen distribütörler araçları daha karlı olduğu için perakendeye veriyor. Filocular da düşük yaşa sahip 2.el otomobilleri kiralama yoluna gidiyor veya mevcut araçların kontratlarını uzatıyorlar. DRD Filo Kiralama Ticari Operasyonlar Direktörü Özgür Kara 2019’un son aylarındaki talep artışının bu yılın ilk aylarında da devam ettiğini belirterek çoğu tüketicinin sıfır km araç yerine 2.el kiralamaya tercih ettiğini vurguladı. Kara, “Tüketiciler yeni araç için 2 3 ay beklemek yerine uygun 2.el muadil araca yöneliyorlar. Zaten 2-3 ay sonra gelecek yeni aracın hangi fiyat ve faiz ortamında alınacağı henüz belli değil” diye konuştu.
Fiyatlar gevşeyebilir
2.el otomobil satışları da sıfır km arzının sınırlı olmasıyla hızlı bir yükseliş trendine girdi. 2. el araç fiyatlarının 2019’un son çeyreğinden itibaren model bazında yüzde 20 yükseldiğini ve fiyat artışlarının Ocak ayında da devam ettiğini söyleyen Autofocus Yöneticisi Uğur Sakarya “2. el araç fiyatları döviz, mevduat ve hatta altından fazla değer kazandı. Aynı dönemde döviz yüzde 5, mevduat yüzde 4, son dönemin gözdesi altın bile yüzde 12 kazandırırken, 2. el araçlar yatırımcısına yüzde 20 kazandırdı” dedi. Hem fiyat avantajı hem de sıfır araç stoklarının tükenmesi ile özellikle 1-3 yaş arası düşük kilometredeki araçların talep gördüğünü bildiren Sakarya şunları kaydetti:
“Ocak ayında 2023 modellere geçiş sebebiyle ithal markaların neredeyse hiçbiri sıfır araç getiremedi. Bu dönemde, ikinci el tarafında özellikle premium segment ve SUV otomobillerde daha yüksek fiyat artışları görüldü. Yaşanan fiyat artışlarının Şubat ayında da bir miktar devam etmesini ancak ay sonundan itibaren 2020 model sıfır araçların stoklarının artması ile ikinci elde fiyat artışının duracağını hatta bir miktar fiyatlarda gevşeme olacağını düşünüyoruz”