Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER), yılın ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Buna göre, şirketlerin öz sermaye kullanmadan araç filo ihtiyaçlarını giderdiği operasyonel araç kiralama sektöründe, artan maliyetlerden ötürü tercihler ekonomik ve düşük donanımlı araçlara kaydı. Bu dönemde sektördeki üst ve orta sınıf araçların payı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak yüzde 13.3 oldu. Aynı dönemde kompakt araçların (C segmenti) yüzde 51.3, küçük sınıf araçların (A ve B segmenti) payı yüzde 26.2 olarak gerçekleşti.
DONANIMLAR DÜŞTÜ
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Artan araç maliyetleri sebebi ile müşterilerimiz de bu dönemde araç politikalarında değişiklik yaparak daha ekonomik, daha düşük donanım seviyesine sahip araçlara yöneliyorlar. Ekonomik olarak zor bir dönemden geçilmesine karşın araç kiralama satın almaya kıyasla her zaman daha avantajlı. Araçları daha uygun maliyetlerle sağlıyor, hasar yönetimi, bakım, kış lastiği gibi pek çok unsuru yöneterek maliyet avantajını müşterilerimize yansıtıyoruz” ifadelerini kullandı.
2. ELİN PAYI YÜZDE 1
Otomotiv sektöründe çip ve tedarik krizinden dolayı kiralama şirketlerinin farklı çözümlerle ihtiyaçlara yanıt verdiğini kaydeden Ekici, “Yeni otomobil tedarikinde bu dönemde sıkıntı olduğu için araç kiralama sektörü de arzu edilen araç filosu büyüklüğüne, büyüme potansiyeli olmasına karşın, ulaşamıyor. Buna rağmen, sektör olarak müşterilerimizi araçsız bırakmamak adına çözümler üretiyor, yeri geldiğinde müşterilerimizin araç kiralama kontratlarının süresini uzatıyor ya da ikinci el araçlar kiralıyoruz” dedi. Kiralanan ikinci el araçların toplam park içerisindeki payının yüzde 1’in altında olduğunu belirten Ekici, uzatılan kontratların payınınise parkın yüzde 10 ila 15’ini oluşturduğunu söyledi.
30 BİN 700 ARACI KİRALAMA SEKTÖRÜ ALDI
TOKKDER’in bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ işbirliği ile hazırladığı rapora göre, 2022’nin ilk yarısında operasyonel araç kiralama sektörü 13.9 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak 30 bin 700 adet aracı filosuna kattı. Yılın ilk yarısı itibarıyla sektörün aktif büyüklüğü 65 milyar 400 milyon TL’yi buldu. Bu dönemde, sektörün toplam araç sayısı 2021 yılı sonuna göre yüzde 1.4 artarak 241 bin 500 adede ulaştı. Operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araç payının yüzde 5.8’e, elektrikli ve hibrit araçların payının ise yüzde 7.6’ya çıkması da raporda dikkat çeken diğer detaylar arasında yer aldı.
EN ÇOK HANGİ ARAÇLAR KİRALANDI?
2022’nin ilk yarısına ait sonuçlara göre, Renault markası yüzde 23 pay ile Türkiye operasyonel Araç Kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Bu markayı yüzde 14.5’le Fiat, yüzde 10.6 ile Volkswagen ve yüzde 10.4’le Ford takip etti. Gövde tiplerine bakıldığında ise Sedan araçlar yüzde 64.6 ile birinci sırada yer alırken, Hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 19.2 ile ikinci sırada geldi. SUV tipi araçlar ise yüzde 7.8 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu araçları yüzde 1.6 ile Station Wagon gövde tipine sahip araçlar takip etti. Sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 64,4 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürürken, benzinli araçların payı yüzde 28’e, hibrit ve elektrikli araçların payı ise 7.6’ya çıktı.